![]() |
![]()
|
Doğumunun 100. Yılında Attilâ İlhan Sempozyumu
(21 Mayıs 2025)
Cumhuriyet sonrası Türk edebiyat ve fikir hayatının önde gelen isimlerinden biri olan Attilâ İlhan; şair, romancı, senarist, eleştirmen, gazeteci, düşünce insanı gibi pek çok vasfı bulunan çok yönlü bir yazardır. İzmir, Paris, Ankara ve İstanbul arasında geçen yaşamı süresince şahsiyeti, eserleri ve görüşleriyle pek çok kesimin gündeminde yer almış bir figürdür. 15 Haziran 1925’ten 10 Ekim 2005’e uzanan seksen yıllık yaşamına onlarca eser sığdırmış; şiirleri, romanları, senaryoları, yazıları, röportajlarıyla bir devrin edebiyat ve fikir dünyasına imzasını atmıştır. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak, Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı ile iş birliğinde, doğumunun 100. yılında Attilâ İlhan’ı çeşitli yönleriyle ele alacak bir sempozyumun gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. 21 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak sempozyumda, Attilâ İlhan’a ve eserlerine kapsamlı şekilde ayna tutulmaya çalışılacaktır. Sempozyuma gönderilen bildiriler, düzenleme kurulunun onayı sonrasında sempozyumda sunulabilecektir. Yapılan sözlü sunum tam metinleri, ASBÜ Yayınları tarafından e-kitap olarak yayınlanacaktır. Sempozyum ulusaldır ve katılım ücretsizdir. Önemli tarihler aşağıda yer almaktadır. Ayrıntılı bilgi için attilailhan.asbu.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Sizleri üniversitemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyarız.
Saygılarımızla.
Sempozyumun Amacı
Sempozyum; şair, yazar, düşünce adamı Attilâ İlhan’ı, doğumunun 100. yılında, üzerinde durulmayan ya da az durulan yönleriyle ele almayı, yazarın edebiyat ve fikir dünyamıza getirdiklerini bütüncül bir bakışla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca yazarın Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatındaki dönüştürücü etkisini irdelemeyi, sanat anlayışının şiir, roman, öykü, senaryo gibi farklı türlerde tezahür eden -fikirleriyle iç içe geçen- katmanlı yapısını ortaya koymayı ve “ulusal bileşim” olarak adlandırdığı görüşlerinin edebiyat ve fikrî eserlerindeki görünümünü sergilemeyi hedeflemektedir.
Sempozyumun Kapsamı
Sempozyum, Attilâ İlhan’ın Türk edebiyat ve düşünce dünyası üzerindeki etkisinin ve eserlerinin; edebiyat, dil, tarih, sosyoloji, sanat, siyaset bilimleri, ekonomi gibi farklı disiplinlerin penceresinden değerlendirilmesini odağa almaktadır. Sempozyum; Attilâ İlhan'ın Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatındaki/şiirindeki etkisini, edebî kimliğini besleyen yerli ve yabancı kaynakları, Türk edebiyatına getirdiği yenilikleri, Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatına bakışını, Türk tarihi, kültürü ve medeniyetini yorumlama biçimini, ulusal bileşim/sentez düşüncesini ve millî kimlik tasavvurunu, ulusal sosyalizm anlayışını ve Kemalizm-sosyalizm diyalektiğini, toplumsal gerçekçi edebiyat tutumunu, Türk sinemasında yaptıklarını ve yapamadıklarını, eserlerindeki sinema ve sinemasal anlatımı; gazeteci, yayıncı, çevirmen, eleştirmen ve senarist yönlerini, romanlarını ve tarihî romancılığını; mektup, deneme, öykü ve gezi yazılarını; İzmir, Paris, Ankara ve İstanbul'da geçen yaşantısı ile eserlerindeki yansımalarını ve eserlerinin karşılaştırmalı edebiyat çalışmaları bağlamında incelenmesini kapsamına almaktadır.
Sempozyum Takvimi
Bildiri özetlerinin kabul başlangıç tarihi: |
1 Mart 2025 |
Bildiri özetlerinin kabul bitiş tarihi: |
15 Nisan 2025 |
Bildiri özetlerinin kabul açıklanma tarihi: |
20 Nisan 2025 |
Bildiri tam metinlerinin son teslim tarihi: |
20 Mayıs 2025 |
Sempozyum tarihi: |
21 Mayıs 2025 |
Başvuru Süreci Ve Yazım Kuralları
Başvuru özeti, Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalıdır.
Başvuru özeti, 200 kelimeden az olmamalı ve 250 kelimeyi aşmamalıdır. Özetlerin altında 3 anahtar kelime yer almalıdır.
Kaynak göstermede kullanılan format, APA 6 (Amerikan Psychological Association) olarak belirlenmiştir. APA 6'nın Türkçe tercümesi için lütfen tıklayınız.
Başvuru özetleri Sempozyum Başvuru Formu doldurularak 15 Nisan 2025 tarihine kadar attila.ilhan@asbu.edu.
Başvurularda metodolojik olarak bilimsel yöntemler kullanılmalıdır.
Başvurular bilimsel ve etik kurallara uygun hazırlanmalıdır.
Başvurularda herhangi bir sınıfa, dile, etnik kökene ya da inanca yönelik hiçbir ayrımcılığa yer verilmemelidir.
Başvurularda herhangi bir kişiye, kuruma, şirkete veya ürüne yönelik reklam yapılmamalıdır.
Ayrıntılı yazım kuralları için tıklayınız.